Hulp bij het maken van een keuze in anticonceptie methoden

Wat een goede anticonceptie keuze is, verschilt per persoon. Daar spelen je leeftijd, de fase van je leven waarin je, je bevindt, je gezondheid, medicijngebruik maar vooral je persoonlijke wensen een belangrijke rol in.

 

Leeftijd

Veel jonge meiden gaan aan de pil vanwege menstruatieklachten. Deze klachten zullen in de loop der jaren sterk verminderen en daarmee de wensen rondom anticonceptie misschien ook. Vrouwen boven de 35 jaar wordt het gebruik van de combinatiepil afgeraden, zeker als ze daarnaast roken.

 

Fase in je leven

Door de jaren heen zullen je wensen in anticonceptie veranderen. Veel vrouwen gebruiken jaren de pil zonder dit ooit te evalueren, een recept kan je immers jarenlang verlengen zonder dat iemand je vraagt hoe het bevalt.
Veel vrouwen ervaren bij hun kinderwens voor het eerst sinds jaren hoe het voelt zonder synthetische hormonen. Sommige willen na de geboorte van de kinderen niet weer terug en kiezen een niet hormonale methode, voor anderen is het een verrassing dat er inmiddels nog meer mogelijkheden zijn.

 

Medisch

Niet alle methoden zijn voor iedereen geschikt. Sterker nog, sommige medische indicaties maken een methode zelfs heel ongeschikt. Zo raden we een combinatiepreparaat (combinatiepil, pleister en nuvaring) af bij hoge bloeddruk, rokers (zeker boven de 35 jaar), migraine en bijvoorbeeld het geven van borstvoeding.
Heb je vleesbomen of een afwijkingen aan de vorm van je baarmoeder, dan is een spiraaltje niet altijd handig. Ook medicijngebruik kan invloed hebben op een anticonceptiemethode, en andersom!

 

Betrouwbaarheid

Alle methoden hebben een cijfer (Pearl Index) waar we de betrouwbaarheid mee aangeven. Dit cijfer geeft de betrouwbaarheid bij perfect gebruik aan. Veel methoden hebben daarnaast een ook ‘praktisch betrouwbaarheidscijfer’. Deze geeft aan hoe betrouwbaar de methode in de praktijk blijkt. Deze cijfers worden niet altijd besproken, terwijl ze juist heel belangrijk kunnen zijn voor het maken van een keuze. Vergeet je de pil makkelijk, dan is deze niet 99,5% betrouwbaar. Dan kan dit getal zakken tot zelfs 90% en kun je misschien beter kiezen voor iets waar je niet elke dag om moet denken.

 

Omdat informatie alleen niet altijd genoeg is om een keuze te maken, of een online keuze hulp je niet altijd de informatie geeft die je nodig hebt, kan een anticonceptieconsult heel prettig zijn.

Bij het Anticonceptieconsult 2.0 doorloop je 5 modules waarbij we je gezondheid, medische achtergrond, je anticonceptie geschiedenis en je wensen wat betreft je huidige methode bespreken. Met deze informatie gaan we alle methoden bij langs en help ik je bij het maken van een keuze. De eerste 4 modules van dit consult doe je online, wanneer het jou uitkomt. Voor Module 5 maak je een 1 op 1 afspraak, fysiek of online!

Heb je al een idee wat je wil maar heb je meer informatie nodig, twijfel je tussen twee opties of zoek je hulp bij een recept dan boek je het korte consult van 20 minuten.

Anticonceptieconsulten worden niet vergoedt door de verzekeraar.

Maak gelijk een afspraak voor een consult