Verschillende vormen van anticonceptie

Anticonceptie betekent letterlijk: het tegen gaan van de bevruchting. De mogelijkheden zijn op verschillende manieren in te delen, voor het gemak deel ik de mogelijkheden in hormonaal en niet hormonaal. Lees hier onder wat beknopte info of luister hier de podcast met Joyce van Verloskees over anticonceptie na de bevalling.

Niet hormonaal

E

Natuurlijke methoden

Dit zijn alle methoden waarbij je door (meer) inzicht in je eigen lijf en menstruatiecyclus leert wat de vruchtbare dagen zijn. Je kunt dan besluiten deze dagen niet te vrijen of aanvullende anticonceptie zoals condooms gebruiken.

E

Barrière methoden

Dit zijn alle methoden die door een letterlijke barrière te vormen voorkomen dat eicel en spermacel elkaar bereiken, zoals condooms en pessaria.

E

Koperspiraal

Een spiraal vormt een natuurlijke barrière, door de weg naar de eicel te verhinderen en de spermacellen minder beweeglijk te maken.

E

Definitieve methoden

Door sterilisatie van man of vrouw worden de weg die de spermacel of eicel moet afleggen definitief afgebroken. Deze methodenzijn in theorie omkeerbaar, maar zeker niet gegarandeerd.

Hormonaal

E

Pil

Er zijn veel verschillende soorten pillen, sommige neem je dagelijks, sommige met een stopweek waarin je menstruatie zal optreden.

E

Vaginale ring

Dit is een ring die je in je vagina in brengt en 3 weken laat zitten. Na deze 3 weken volgt de stopweek waarin de menstruatie zal optreden. Na de stopweek breng je de volgende ring weer in.

E

Prikpil

De prikpil is een injectie die je elke 3 maanden opnieuw krijgt.

E

Pleister

Een anticonceptiepleister plak je een maal per week op je buik, bil, bovenbeen of arm. Net als de ring en de combinatiepil heb je in dit geval na 3 pleisters (na 3 weken) een stopweek.

E

Hormoonspiraal

Ook dit spiraal vormt een natuurlijke barrière tussen spermacel en eicel, alleen met behulp van een hormoon. Dit spiraal heeft als bijwerking dat het de menstruatie kan verminderen. Soms wordt dit spiraal gekozen vanwege dit effect alleen (en niet persé om zwangerschap te voorkomen)..

Over elke vorm is veel te vertellen; over de werking, de betrouwbaarheid, over de voor- en nadelen, over gebruiksgemak en bijwerkingen. Wat een goede keuze is verschilt per persoon. Daar spelen je leeftijd, je kinderwens, je gezondheid, medicijngebruik maar ook je persoonlijke wensen een belangrijke rol in.

Maak gelijk een afspraak voor een consult