Over Wendy Wielenga

Mijn naam is Wendy, samen met mijn man heb ik twee prachtige zoons. Ik ben verloskundige en anticonceptiespecialist.

Al op jonge leeftijd begon ik met anticonceptie, omdat ik, zoals zoveel jonge meiden, niet voorbereid was op de heftigheid die (voor het eerst) menstrueren met zich mee bracht. De pil leek een uitkomst, en deze nam ik, tot ik op de verloskundige opleiding leerde over meer mogelijkheden. Ik koos iets anders, een methode die meer bij mij en mijn levensstijl pastte.

 

 

Pas veel later realiseerde ik mij, dat in al die jaren dat ik anticonceptie gebruik, er nooit aandacht voor is geweest voor wat ik gebruikte, in hoeverre dat nog de meest geschikte methode was en hoe tevreden ik daar mee was.

De meeste vrouwen doen, net als ik, vele jaren van hun leven, aan enige vorm van anticonceptie. Of dat nu natuurlijk is, met een medicijn of operatief. Er zijn in de jaren heel wat mogelijkheden bij gekomen, en we weten inmiddels veel meer over hoe verschillend vrouwen zijn. En toch is hier heel weinig aandacht voor. Niet op het spreekuur, niet in de media, en niet in ons leven.

In 2018 heb ik me, naast mijn werk als verloskundige, gespecialiseerd in anticonceptiezorg. Naast dat ik veel plezier beleef aan deze nieuwe uitdaging, merk ik dat ook in de anticonceptiezorg er behoefte is aan de manier waarop ik zorg verleen. Gedegen informatie over anticonceptie kun je op verschillende plekken vinden. Maar omdat alleen informatie soms niet genoeg is, bied ik je hulp bij het maken van een keuze. Mocht je kiezen voor een middel wat ik bij je kan plaatsen, dan gebruik ik mijn jarenlange ervaring als verloskundige. In die jaren leerde ik, dat mensen op hun gemak stellen van grote waarde is. Dit doe ik door de tijd te nemen, je goed uit te leggen wat ik ga doen en te wachten tot je ontspannen bent. Pijn is heus niet altijd erg, maar soms wel gemakkelijk te voorkomen.

Inmiddels heb ik al meer dan 800 spiraaltjes en 100 staafjes geplaatst en mag ik mijzelf een ervaren plaatser noemen. Ik geef les en presentaties op o.a. de Verloskunde Academie en bij de GGD. Sinds 2020 ben ik officieel in vivo trainer en mag ik andere zorgverleners opleiden in het plaatsen van spiraaltjes en implantatiestaafjes. Wil je als professional niet zelf getraind worden, maar wel op jouw locatie mijn zorg aanbieden, dan kan dat.

Naast dat ik een specialist ben op het gebied van anticonceptie werk ik als verloskundige. Tot voor kort samen met Sabrina Goossens heb in de praktijk WenS vroedvrouwen en sinds 1 oktober klinisch in het UMCG. 

Mijn belangrijkste drijfveer is goede anticonceptiezorg op de kaart te zetten, voor alle vrouwen van welke leeftijd dan ook. Ik ben daarom lid van de expertgroep van mijn beroepsgroep (KNOV) en actief betrokken bij meerdere projecten van de GGD zoals Nu Niet Zwanger en Nietofwelzwanger.

Maak gelijk een afspraak voor een consult