Ik wil een spiraal

Voor het plaatsen van een spiraaltje ga je naar een ervaren en deskundig persoon waar je je op je gemak voelt. Wendy van de Anticonceptiespecialist is verloskundige sinds 2004 en gespecialiseerd in anticonceptiezorg sinds 2018. Als verloskundige weet zij als geen ander hoe je verschil kunt maken in beleving.

Er zijn verschillende soorten spiraaltjes.  Er zijn 2 soorten hormoonspiralen, de Mirena en de Kyleena. Er zijn veel verschillende soorten koperspiralen, je kunt bij mij de T-Safe, Flexi-T of Multi-Safe (short) laten plaatsen. De Ballerine wordt tijdelijk niet geplaatst, tenzij je dat nadrukkelijk wenst natuurlijk.

Door het plaatsen van iets vreemds in de baarmoeder treedt er een zogenaamde ‘vreemdlichaamreactie’ op. Hierdoor wordt de baarmoederwand ongeschikt voor het innestelen, maar ook de eicel en de zaadcellen worden hierdoor beinvloedt zo dat bevruchting überhaupt niet optreedt.

Een hormoonspiraal geeft daarnaast progestageen af. Dit zorgt er voor dat het slijm in de baarmoederhals zo dik wordt dat zaadcellen hier niet meer naar binnen kunnen. Doordat de afgifte van het hormoon plaatselijk is blijven de bloedspiegels laag.

Hormoonspiralen hebben als bijwerking dat je er minder van kunt gaan menstrueren, en 16-18% van de vrouwen zelfs helemaal niet meer. Ook ongeveer 20% heeft juist wat tussentijds bloedverlies (spotting). Andere bijwerkingen die kunnen optreden zijn hoofdpijn, verminderd libido, stemmingswisselingen etc.

Een koperspiraal geeft langzaam koperionen af, wat zorgt voor een soort verlammende werking op zaadcellen. Hierdoor kunnen de zaadcellen de eicel niet meer bereiken.

Koperspiralen hebben als bijwerking dat je er iets (10%) meer van gaan menstrueren. Meer, kan betekenen meer bloedverlies, of meer dagen. Ook kun je (vaak tijdelijk) wat meer krampen tijdens je menstruatie ervaren. Vroeger dacht men dat de belangrijkste werking van het koperspiraal was om een eventuele bevruchte eicel uit de baarmoeder te werken, een zogenaamde abortieve werking. Dit is niet het geval!

Het plaatsen van een spiraal kost € 73,35 (NZa tarief) en wordt door de meeste verzekeraars vergoedt vanuit de basisverzekering. Het spiraal zelf kost tussen de € 59,00 en € 80,00 (koper) of € 146,00 (hormoon) en wordt alleen vergoedt vanuit een eventuele aanvullende verzekering.

Lees hier meer informatie over de plaatsing zelf.

Voor hulp bij de keuze  in anticonceptie kies je voor een kort of uitgebreid consult. Voor het laten plaatsen van een spiraal, ga je naar het contactformulier.

Maak gelijk een afspraak voor een consult