Ik wil een spiraal

Voor het plaatsen van een spiraaltje ga je naar een ervaren en deskundig persoon waar je je op je gemak voelt. Wendy van de Anticonceptiespecialist is verloskundige sinds 2004 en gespecialiseerd in anticonceptiezorg sinds 2018. Als verloskundige weet zij als geen ander hoe je verschil kunt maken in beleving.

Er zijn verschillende soorten spiraaltjes. In principe werken ze allemaal volgens hetzelfde principe. Er zijn 2 soorten hormoonspiralen, de Mirena en de Kyleena. Er zijn veel verschillende soorten koperspiralen, je kunt bij mij de T Safe, Ballerine, Flexi T of MultiSafe laten plaatsen.

Door het plaatsen van iets vreemds in de baarmoeder treedt er een zogenaamde ‘vreemdlichaamreactie’ op. Hierdoor wordt het slijm in de baarmoederhals zo dik dat zaadcellen hier niet meer naar binnen kunnen. Daarnaast zorgt deze reactie ervoor dat de zaadcellen zicht niet meer goed voortbewegen. Simpel gezegd, de zaadcellen kunnen de eicel niet meer bereiken.

Deze reactie wordt versterkt door bijvoorbeeld het lichaamsvriendelijk metaal koper (koperspiraal) of door het hormoon progestageen (hormoonspiraal).

Koperspiralen hebben als bijwerking dat je er iets (10%) meer van gaan menstrueren. Meer kan betekenen meer bloedverlies, of meer dagen. Ook kun je (vaak tijdelijk) wat meer krampen tijdens je menstruatie ervaren. Vroeger dacht men dat de belangrijkste werking van het koperspiraal was om een eventuele bevruchte eicel uit de baarmoeder te werken, een zogenaamde abortieve werking. Dit is niet het geval!

Hormoonspiralen hebben als bijwerking dat je er juist minder van kunt gaan menstrueren, en 20-30% van de vrouwen zelfs helemaal niet meer. Ook ongeveer 20% heeft juist wat tussentijds bloedverlies (spotting). Andere bijwerkingen die kunnen optreden zijn hoofdpijn, verminderd libido, stemmingswisselingen etc.

Het plaatsen van een spiraal kost € 67,01 (NZa tarief) en wordt door de meeste verzekeraars vergoedt vanuit de basisverzekering. Het spiraal zelf kost tussen de € 59,00 en € 119,00 (koper) of € 146,00 (hormoon) en wordt alleen vergoedt vanuit een eventuele aanvullende verzekering.

Lees hier meer informatie over de plaatsing zelf.

Wil je hulp bij het maken van een keuze in anticonceptie of een afspraak plannen voor het laten plaatsen van een spiraal, ga dan naar het contactformulier.

Maak gelijk een afspraak voor een consult